Flow

Utveckla dina kreativa superkrafter

Vissa dagar löser vi alla uppgifter med en känsla av lätthet. Andra dagar är sega som sirap. Här får du veta vad som krävs för fler dagar med laserfokus och flow.

Author Img
Post Main Image
Ulrika Nybäck, preparing for an interview.

Varför började du föreläsa om fokus, flow och kreativitet, Ulrika Nybäck?
I hela mitt yrkesverksamma liv har jag jobbat med marknadsföring, kreativt skrivande och content marketing. Under många år pressade jag mig själv stenhårt för att nå önskade resultat. Jag höll mig alert (och fokuserad) med adrenalinet från deadlines, koffein och inte minst kickar av dopamin när uppdragsgivare, läsare och tittare värde av sig med snabb och positivt feedback. Men i längden blev den livsstilen slitsam. Jag ville veta hur jag kunde vara kreativ och produktiv – och samtidigt fokuserat avslappnad. Det var så jag kom i kontakt med ämnet flow.

Vad innebär flow?
Det är ett tillstånd av total närvaro och laserfokus, där vi mår som bäst och presterar som bäst. Vi har en känsla av att tid och rum försvinner, vi blir ett med uppgiften, vår inre kritiker tystnar och vi löser utmaningar med en känsla av lätthet. För att nå det här tillståndet behöver vi träna vår förmåga att behålla fokus på en utmanande och specifik uppgift under en längre tid.

Vad har vi för nytta av det här tillståndet i vardagen?
De flesta uppdrag och yrken kräver att vi är alerta, kreativa, produktiva och hela tiden lär oss nya saker. Med daglig träning kan vi befinna oss i flow någon eller några timmar per dag, vilket innebär att vi kan lösa de mest krävande uppgifterna på kortare tid och med bättre resultat.

Kan grupper hamna i flow?
Ja, det kan vi faktiskt. Förutsättningarna är att deltagarna litar på varandra, att vi har gemensamma värderingar, att vi släpper prestigen och att alla i teamet är rejält motiverade. Det bör också finnas konsekvenser om vi inte lyckas lösa uppgiften. Det gör oss alerta och motiverade. Tester visar att när vi befinner oss i flow utsöndrar kroppen fem signalsubstanser som gör oss fokuserade, lösningsorienterade och kreativa.

Hur kan jag träna för att fler dagar ska gå flödande lätt?
Avsätt en till tre timmar per dag där du eller ditt team ostört jobbar med det allra viktigaste: det mest utmanade och mest affärskritiska. Vi behöver också rutiner som skärper vårt fokus exempelvis meditation, fokusarbete som vi varvar med korta pauser (som Pomodoro-tekniken). Vi behöver också specifika mål, regelbundna (korta) avstämningar och känslan av att något står på spel: vi kan vinna eller förlora exempelvis anseende, respekt, förtroende eller en affär.

Slutligen, hur hänger kreativitet, fokus och flow ihop?
Här vill jag tipsa om ett studier, forskning och böcker som beskriver sambandet. När University of Sydney gjorde en studie om flow, uppgav deltagarna att de hade 4,3 gånger (430 procent) bättre tillgång till sin kreativa förmåga att lösa problem (creative problem solving) när de befinner sig i flow, jämfört med deras normaltillstånd. I en studie från Harvard uppgav respondenterna att de upplevde tre dagar av “heightend creativity” efter en stund i tillståndet flow. Om du vill fördjupa dig i forskningen rekommenderar jag att du läser Mihály Csíkszentmihályi’s böcker. Om du vill läsa populärvetenskapliga texter vill jag tipsa om Steven Kotler, exempelvis böckerna Rise of Superman och Stealing Fire.

5 tips – utforma dagar med mer fokus, flow och kreativitet

  • Kvällen innan en du ska lösa en krävande uppgift: skriv ned exakt vad du ska göra. Ju mer specifik uppgiften är, desto lägre är tröskeln för att komma igång.
  • Morgonen. Inled dagen med ritualer som ger ett ökat fokus. Meditation är min favorit. Andra vill springa eller styrketräna.
  • Dags för fokus som på sikt blir flow. Avsätt minst 90 minuter och dela in jobbet i korta Pomodoro-pass där du fokuserar 25 minuter, tar 5 minuters paus, fokuserar 25 minuter igen osv. Efter daglig träning under några veckor kommer några av stunderna med fokus blir stunder av flow. Håll ut, det är värt mödan!
  • När du möter utmaningar. Utmana dig själv att tänka nytt. Exempelvis: Nu har jag bara 2 minuter på mig att komma på 15 lösningar. Eller. Hur skulle jag lösa det här problemet om jag vore Elon Musk, Greta Thunberg eller Oprah Winfrey? Det kan låta osannolikt och kanske banalt: men att låtsas vara någon annan hjälper oss att komma på nya idéer.
  • Reflektera och fira! Uppmärksamma vad du lärt dig idag och vad som gått bra. Jag har som rutin att fråga mig själv, kollegor, familjen eller vänner i slutet av dagen: Vad är det bästa som hänt dig idag? Vad lärde du dig? Vad kan vi göra ännu bättre? När vi tränar på att se lösningar och det som för utvecklingen framåt, blir vi bättre på det.

Tillståndet flow består av fyra faser. Fas ett kallas Loading Phase och innebär ett förarbete där vi djupdyker i affärsproblemet eller manuset som ska skrivas. Vi tar reda på hur andra gjort och tar in så mycket information att vi känner oss överväldigade. Fas två består av en rejäl paus där vi släpper taget och tänker på något helt annat. Den tredje fasen är en längre tid av fokuserat arbete (som med träning blir stunder av flow). Därefter krävs igen: återhämtning. För att lyckas med flow behöver vi ta återhämtningen på allvar.

Hör av dig till oss redan idag!

Låt oss börja med ett kort möte för att diskutera vilka utmaningar ni står inför och hur Wonderwork skulle kunna stötta er på bästa sätt!

CTA Icon
Design
CTA Icon
Film
CTA Icon
Animationer
CTA Icon
Foto
CTA Icon
Bumpers
CTA Icon
Reels
CTA Icon
Strategier
CTA Icon
Webbdesign
CTA Icon
Grafisk design
CTA Icon
Art Direction
CTA Icon
Kreativa kampanjer
CTA Icon
Effektiv kommunikation
CTA Icon
Snabba resultat
CTA Icon
AI-verktyg