Trött på onlinemöten? Så blir de roligare och mer effektiva

Vi får inte förlora vår energi och motivation nu, vad händer då med våra företag och verksamheter? Läs om våra erfarenheter av hur onlinemöten blir roligare, mer fokuserade och effektivare.

By
Ulrika Nybäck
,
October 19, 2023
Reading time
3
minutes

”Jag är så trött på att bara träffa mina kollegor i en skärm”, utbrast en kund nyligen. Jag nickade igenkännande. Då så slog det mig att konsekvenserna kan bli allvarliga. Vi får inte förlora vår energi och motivation nu, vad händer då med våra företag och verksamheter? Därför skrev jag ned våra erfarenheter av hur onlinemöten blir roligare, mer fokuserade och effektivare.

Utmaning:

Mina medarbetare tappar energi och motivation när vi inte kan ses på kontoret.

Lösning:

Boka in korta, fokuserade möten där du och ditt team går igenom vad som är viktigast att lyckas med de kommande 2-3 dagarna. Var noga med att följa upp med ett kärnfullt möte där ni reflekterar över resultaten och fattar beslut om hur ni går vidare. Tänk lean och loopar: Energi, fokus, action, resultat, uppföljning, justering, lärdomar.

Utmaning:

Tänk om vi förlorar vår goda stämning, kultur, sammanhållning och laganda om alla ska jobba hemma, gud vet hur länge.

Lösning:

Ses ändå! Bjud in till lucia-fika eller afterwork (online) där ni minglar i breakout rooms och lär känna nya kollegor eller fördjupar er relation med kollegor som ni redan känner.

Utmaning:

Det är för låg energi i våra online-möten!

Lösning:

Här måste vi se över vad som saknas i er möteskultur. En smart början är att satsa på korta möten där ni är supertydliga med: syfte, mål, förväntningar och resultat. Bestäm er för vilka frågor deltagarna löser till nästa möte som hålls om några få dagar. En snäv deadline ger energi till att ta tag i uppgiften direkt.

Utmaning:

Ingen vågar slå på video och säga något när vi har större möten.

Lösning:

De som leder era möten behöver inspirera! Sätt samman ett team med en mötesmoderator, en annan sköter chatten, någon har koll på tekniken etc. Informera i god tid innan mötet att ni vill att varje enhet, region eller område utser någon person som svarar på frågor eller delar era tankar och idéer.

Utmaning:

Vi håller på att planera en heldag med inspiration, information mm. Hur lägger vi upp det så att vår energi räcker hela dagen?

Lösning:

De mest energifyllda heldagarna som jag och Fredrik planerat och/eller deltagit i har en väl genomtänkt struktur. Med moderator, sidekicks, interaktion, överraskningar mm. De innehåller också: kärnfulla pass, Breakout Rooms för interaktion, deltagarna får lösa en uppgift (på telefon) under lunchpausen och så vidare. Se till att alla som leder inspirationspass har koll på vilket tempo som funkar bäst online, tex: sju minuter teori, tre minuter reflektion, fem minuter inspiration, svara på en fråga i chatten och så vidare. Det ska kännas fartfyllt och deltagarna ska tänka: här gäller det att vara på tårna, annars missar jag något viktigt.

Låt deltagarna påverka, interagera, lösa problem och få sin röst hörd. Det ger mer energi, motivation, men också fler lösningar och resultat som påverkar både trivsel och omsättning.

Hur gör du för att få mer energi i era online-möten och events?

Behöver du hjälp att få till roligare online-möten som ger resultat? Hör av dig till mig! ulrika@wonderwork.se

Share on social media:

Challenge us!

Reflect on all the people you want to engage. Who needs to discover how great you are? Challenge us with one of your communication problems, and we’ll tell you how we would solve it!

By clicking Send you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.