Om du hade endast AI som kollega, hur skulle det bli?

I somras fick jag frågan: Hur skulle du utforma en marknadsavdelning om du endast hade en AI som kollega? Det blev upptakten till ett testade, experimenterade och reflekterande. Först ut i en serie av tester: bildverktyget: Dall-E.

By
Ulrika Nybäck
,
December 8, 2023
Reading time
3
minutes

Fotografen Fredrik Andersson utmanade mig i somras med frågan: Hur skulle du utforma en marknadsavdelning om du endast hade en AI som kollega?

Därför har jag de senaste månaderna testat AI-appar för: röst (voice-over), artwork, texter, copy, idéer, utbildningar, animeringar, video med mera.

Här kommer några tankar från mitt test av bildverktyget Dall-E.

Jag tyckte det lät lite ensamt med endast AI som kollega och bad därför Dall-E skapa en målning av en marknadschef som driver sin avdelning med tre kollegor och en artificiell intelligens.

Syftet med testet var att bekanta mig med bildverktyget, testa olika funktioner – och ta reda på om bildverktyget kan vara användbart framöver.

I bilderna som du ser här varierade jag prompten för att få fram olika uttryck och känslolägen, olika personer i förgrunden, variation i ljus och färger.

I prompten bad jag att få se stilarna:

💥 Digital Art (lila,blå färger)

💥 Surrealism (kvinna som pekar)

💥 Art Deco (kvinna med ryggen mot betraktaren)

💥 Impressionism (tydliga penselavtryck)

Prompt: Art Deco. Marknadschef skapar resultat med en AI och tre kollegor. Aktivitet, energi.
Artwork: Dall-E. Prompt by: Ulrika Nybäck.


Mina slutsatser och tankar så här långt:

💡 På idéstadiet känns det värdefullt att med stöd av AI kunna skissa och testa olika stilar, för att känna efter vilka manér som fungerar bäst för den här kampanjen, content-satsningen eller det här eventet.

🔨  Det är också värdefullt att kunna ta med skisser till möten med kreatörer och beslutsfattare, så kan vi bygga vidare utifrån någonting konkret.

💡 Slutsats. Jag gillar att jobba med människor: fotografer, illustratörer, copywriters. Jag vill också att vi alla ska kunna fortsätta leva på (av?) våra yrken.

Samtidigt vill jag testa och öppna upp för möjligheterna med AI. Den digitala kollegan är redan ostoppbar – och är här för att stanna.

Jag är nyfiken på dina erfarenheter!

Hur använder du AI-apparna?

Ser du AI som ett hot eller en möjlighet?

Återkommer med fler tester och erfarenheter.

Kanske tar jag också fram en föreläsning på temat: Hur blir vardagen för en marknadschef med (endast) AI som kollega?

Prompt: Impressionism. Marknadschef skapar resultat med en AI och tre kollegor.

Artwork: Dall-E. Prompt by: Ulrika Nybäck.

Share on social media:

Challenge us!

Reflect on all the people you want to engage. Who needs to discover how great you are? Challenge us with one of your communication problems, and we’ll tell you how we would solve it!

By clicking Send you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.