Få mer gjort – med fokus och flow på jobbet!

Du vet den där sköna känslan när tid och rum försvinner och allt du gör går flödande lätt. Jag ville veta hur vi kan uppleva fokus och flow oftare – och gärna när behovet är som störst.

By
Ulrika Nybäck
,
October 19, 2023
Reading time
4
minutes

Bland det bästa jag vet är att föreläsa, skriva och leda workshops i ett tillstånd av fokus, flow och avslappnad närvaro. För några år sedan bestämde jag mig för att ta reda på om det går att uppnå dessa behagliga tillstånd oftare. Jag läste böcker och forskningsrapporter, lyssnade på poddar och Ted-talks. Eftersom jag är både nyfiken och otålig testade jag även teorierna på mig själv.

Fyra faser för flow

En av de första böckerna jag läste var "The Rise of Superman: Decoding the Science of Ultimate Human Performance" av Steven Kotler. Författaren delar upp flowcykeln i fyra faser: Arbetsfas, avslappning, flow och återhämtning.

När du påbörjar en uppgift går du först in i arbetsfasen, som ofta upplevs som ansträngande och energikrävande. Här kan det handla om att lära sig något nytt, göra research inför skrivandet av en rapport eller öva inför en viktig presentation.

Efter en tid i arbetsfasen är hjärnan inte längre mottaglig för mer information, nötande eller övande och du behöver en paus. Ta en promenad, småprata med en kollega, tänk på något annat en stund – släpp taget helt enkelt. Under pausen växlar hjärnan från medveten till omedveten informationsbearbetning, vilket bäddar för att nå flow.

”Under flow ser hjärnvågorna ut på samma sätt som när vi mediterar eller drömmer. Därför måste du ta dig till flow genom att varva ner”.

Avslappnat fokus

Att arbeta i flow innebär ett avslappnat fokus samt en känsla av flöde och lätthet. Steven Kotler beskriver tillståndet av flow så här:  

”Under flow ser hjärnvågorna ut på samma sätt som när vi mediterar eller drömmer. Därför måste du ta dig till flow genom att varva ner”.

Att ta pauser är något som jag varit usel på länge. Mitt favorittillstånd under många år kan beskrivas som ”speedad Duracel-kanin”, vilket är långt från det avslappnade fokus som krävs för flow. Inga goda förutsättningar för mig alltså…

Experimenterade och testade

När jag inledde ”försöks-kanin-fasen” började jag med att ställa klockan på 45 minuter. Jag följde sedan schemat: Arbetsfas: 45 minuter, avslappning: 5 minuter, arbetsfas/så småningom flow: 45 minuter och återhämtning: 5 minuter. Jag upprepade detta under 3-4 timmar, alla förmiddagar då jag inte föreläste eller var på möten.

Efter några veckor märkte jag att jag hade lättare att nå flow och några år senare har jag mer erfarenhet och rutin av vad jag behöver för att nå fokus och flow. Jag började utvidga experimentet till att inkludera meditation (dagligen) samt improvisationsteater och stand-up-kurser, för att få mer träning på att kliva in i ett tillstånd av ett kreativt flöde (där man få göra fel!). Improvisationsteater är också ett strålande sätt att träna på ett bejakande förhållningssätt och ett avslappnat fokus.

Vanliga fallgropar

Som du märker är upplägget för att uppnå flow enkelt; arbetsfas, avslappning, flow och återhämtning. Vad som hindrar många människor är att de inte är tillräckligt motiverade för att etablera den nya vanan. Andra misslyckas med att skapa förutsättningar för att jobba ostört några timmar per dag. Personligen tycker jag inte att vi ska behöver kliva upp 05.00 för att få jobba ostört… Men det blir ett annat blogginlägg.

Skapade föreläsning för att sprida kunskapen

Efter några år av experimenterade, läsande och testande är det betydligt enklare för mig att kliva in i fokus, flow och ett kreativt tillstånd. Självklart måste jag fortfarande ta mig genom tråkiga, oinspirerade och icke produktiva dagar. Men nu har jag erfarenhet, kunskap och verktyg för att nästa dag ska bli bättre. Och eftersom jag älskar att föreläsa och inspirera andra till förändring kunde jag inte låta bli att skapa en föreläsning som handlar om hur vi kan uppnå mer fokus, flow och kreativitet på jobbet. Hör av dig om du vill veta mer om den:

Share on social media:

Challenge us!

Reflect on all the people you want to engage. Who needs to discover how great you are? Challenge us with one of your communication problems, and we’ll tell you how we would solve it!

By clicking Send you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.