Stick ut hakan och lyckas med Storytelling!

Framgångsrika individer och verksamheter vågar ta ställning och beskriva vad de står för, vad de tror på och vart de är på väg. Här är tre exempel på hur du kan sticka ut hakan och engagera fler.

By
Ulrika Nybäck
,
November 13, 2022
Reading time
2
minutes

1) Våga prata om det som skaver!

De mest framgångsrika individerna och verksamheterna vågar ta ställning och beskriva vad de står för, vad de tror på och vart de är på väg. En av Sveriges mest populära Youtubers, Therése Lindgren, fick rejäl fart på karriären (och fler följare) när hon började sprida berättelser om sin panikångest och hur hon hanterar den i vardagen. Skojätten Nike har den senaste tiden lyft politiskt laddade frågor, bland annat med känsloladdad storytelling i filmen Dream Crazy. Att ta ställning väcker känslor och bidrar till att människor kommenterar, delar och minns dina berättelser.

2) Stick ut hakan och väck intresse!

En av våra starkaste drivkrafter handlar om att bidra till något som är större och viktigare än oss själva – därför hjälper själva ställningstagandet dig att attrahera medborgare, talanger och kunder som delar dina värderingar. It-företaget Atea uppmanar exempelvis sina kunder och partners att ansluta sig till 100-procent-klubben, ett initiativ som handlar om att återvinna hundra procent av all it-hårdvara. Hållbarhetsfrågan engagerar och leder till att människor vill sprida berättelserna vidare.

Vårdföretaget Kavat Vård har rönt stor uppmärksamhet genom att vara supertydliga med att de driver en verksamhet där de på riktigt lyssnar på vad de äldre vill och sedan gör allt för att uppfylla deras önskningar. I båda fallen har kunder, partners, talanger och allmänhet blivit engagerade och hjälpt till att sprida berättelser.

3) Låt medborgare eller kunder bli medskapare!

Att få vara med att tycka, tänka och bidra till andras utveckling är en stark drivkraft för oss människor. Allt fler verksamheter bjuder därför in till dialog och medskapande för att engagera medborgare eller specifika målgrupper. Fler än 4 000 göteborgare fick, hösten 2018, rösta på tre förslag på hur Skanstorget i Göteborg skulle kunna se ut, efter förtätning med bostäder, förskola, parkering under jord mm. Syftet var att skapa engagemang genom att låta medborgarna påverka resultatet.

Onlinejätten Footway valde att se kunderna som en viktig del av företaget och lät kunderna (under uppbyggnadsfasen) vara med och påverka viktiga beslut som returrätt, vilka märken de ville se i butiken med mera. Allt genom en tät dialog på Facebook. Dialog och medskapande är en viktig grund för att förtjäna följare som är villiga att dela, kommentera och sprida dina berättelser.

När ledarna i verksamheten är transparenta, modiga och kommunikativa – då vågar även medarbetarna dela sina stories. Om hur det är att jobba hos er, hur det är att använda era tjänster eller hur det är att bo i er kommun.

Share on social media:

Challenge us!

Reflect on all the people you want to engage. Who needs to discover how great you are? Challenge us with one of your communication problems, and we’ll tell you how we would solve it!

By clicking Send you're confirming that you agree with our Terms and Conditions.
Thank you! Your submission has been received!
Oops! Something went wrong while submitting the form.